čtvrtek 22. prosince 2016

Bramborový salát letos nebude (Tomáš)


Evropu jsme opouštěli ve chvíli, kdy začalo hustě sněžit s vědomím, že to může být tuhle zimu klidně naposledy, kdy sníh vidíme. Autobus do Vídně, odkud jsme odlétali, byl plný lidí směřujících na vyhlášené vánoční trhy a pro které mohlo být čiré bláznovství teď odletět na druhou, tu méně bezpečnou polokouli a jiný světadíl.


 Teprve při přestupu v Dar es Salaamu nás zastihla smutná zpráva o teroristickém útoku na vánoční trhy v Německu. Myslím, že už dávno neplatí, že u nás doma jsme v bezpečí, zatímco tady se mu zbytečně vystavujeme. Tak či onak, cesta proběhla bez vážnějších problémů, za zmínku stojí snad jen to, že Michala málem nepustili do letadla, neb měl v příručním zavazadle nůž. A nebyla to kdejaká rybička, ale pěkný vykošťovák ve tvaru pistole. No, už je na černé listině, ale do letadla ho nakonec naštěstí pustili J
V Mahangu plyne život pomalu a tomu se přizpůsobuje i rychlost výstavby sirotčince pro holky. Před rokem a něco jsem opouštěl Centrum pro sirotky s tím, že až přijedeme příště, bude budova pro holky hotová a že tam budeme spát i my, protože jsme zde vyčlenili pár místností i pro dobrovolníky. Africká realita je ale jiná, místnosti se sice již dokončují, ale chybí dodělat záchody, sprchy a některé dílčí úpravy. Náš nový zaměstnanec David nám chtěl udělat radost a místnosti pro dobrovolníky nechal vymalovat do zelena… nápad dobrý, ale ta zelená... inu, nakonec jsme se rozhodli místnosti přemalovat.

Bohužel jsem stále omezen v pohybu, zraněné koleno mi nedovoluje se plně zapojit do fyzicky namáhavějších pracovních aktivit. Nehty si ale nekoušu, protože organizačních úkolů je až nad hlavu. Bude potřeba vyřešit problémy s elektrikou, chceme rozjet hodiny angličtiny pro děti, musíme postavit plot pro výsatbu stromů,.... No a mezitím, abychom se nenudili, musíme co nejdříve rozjet web bezmamy.cz, který nám už podruhé napadl nějaký virus, takže nefunguje. Ten poslední problém mi dělá největší starosti, protože se odsud řeší dost špatně.
Tak nějak nám tady ani nepřipadá, že by se blížil Štědrý den, stromeček, dárečky, kapřík a bramborový salát. Přesto nepochybuji, že si ho tady skvěle užijeme, i když kapřík a salát asi nebude J
Vyrábíme s dětmi vánoční ozdoby při posledním slunečním světle tohoto dne.




1 komentář:

  1. Michale a všichni ostatní, kdybyste třeba potřebovali potřebovali pomoc s webem a čech, tak se ozvěte. At se vám daří a krásné svátky mezi dětmi.

    OdpovědětVymazat