úterý 3. ledna 2017

3 kroky vpřed a 2 kroky vzad (Michal) – I.díl

Vidím to každý rok a každý rok mne to ohromně překvapí. Myslím si, že neexistuje na světě horšího místa k realizaci většího projektu, než je východní Afrika. Prostě je to nejenom manažerský oříšek, který by si mohl zkusit, alespoň trošku rozlousknout, kdejaký asertivní evropský manažer věřící ve své schopnosti. Aby přežil, musí nepochybně najít pokoru a flegmatismus, jinak je tu bez šance.
A co se nám tady při našem nuceném flegmatismu, ale v evropském zápalu podařilo?

OPRAVDICKÝ TREZOR
Přihřeji si hned na začátku svou polívčičku a tímto sděluji světu, že se mi podařilo vyrobit, postavit a zfunkčnit doopravdický trezor. Sice mi to trošku po africku ujelo o 7 centimetru a je dost na šuro, ale na podmínky v Mahangu je to  chirurgická přesnost a z dálky vypadá dost dobře. V Evropě by trvalo podprůměrnému zloději tento trezor otevřít třicet vteřin. Já však tento trezor stavěl s odolností na sofistikovaného nadprůměrného afrického zloděje. Proto tento trezor má ode mne certifikaci odolnosti na tři dny usilovného boření J


PLOT NA OCHRANU EXISTENCE STROMKŮ
Dále se nám podařilo postavit plot, který usilovně stavěli kluci ze sirotčince a holky pomáhaly stříhat pletivo. Vevnitř oplocení jsou již vykopané díry a další se v tomto čase kopají. Časem tam vyroste miniaturní lesík, krásné místo k odpočinku, relaxaci. Pro stromy vně tohoto oplocení hlavně Tomáš vytvořil exlusivní trojúhelnikové ohrádky, které zajišťují životní prostor před kozami a jim podobným přežvýkavcům.


OKRASNÉ POSTELE
Velkou radost všem dělá téměř hotový dívčí sirotčinec. Vymalovali jsme pokoje a následně jsme skládali poschoďové postele. Postele pro děvčata jsou o dost krásnější než klučičí. Mají v čele postele krásný oblouk ve kterém je vykován ozdobný ornament. Prvně jsme si říkal proč? Není to plýtvaní? Ale pak mi náš africký manager David říkal, že děvčata toho nemají v životě moc pěkného, tak proč jim neudělat pěkné místo kde tráví alespoň 6 hodin denně. A má pravdu, děvčata si to zaslouží!!!
 

MOTORKA PRO DOVOZ OBĚDŮ

Velká radost nastala, když jsme do centra koupili motorku. To hekali a křičeli radostí všichni i dospělí – my však moc ne, neboť jsme ji platili J Ale motorka nestojí moc, neboť je čínská a tomu je úměrná i jeji životnost. Nastavili jsme však pravidla užívání tak, aby se z ní jednou stal čínský veterán. Motorka bude sloužit na dovoz obědu našim sirotkům do školy. Nyní to funguje tak, že ráno jdou do školy děti víc než 45 min, pak jdou zpět na oběd, pak zpět do školy a v podvečer se děti opět vrací do centra, to vše pod rovníkovým slunce, které vysává z člověka život. Prosím pěkně, já, když ujdu tuto trasu tam a zpět, tak si potřebuji dát dvojnásobný oběd a následně spát alespoň dvě hodiny.  Pro mě jsou tyto děti hrdinové, nebo to jsou mimozemšťané, protože jejich výdrž nechápu. Proto jsme tedy pořídili motorku, která se swahilsky řekne piki piki.

1 komentář:

  1. Z toho máme v té naší hře piki piki na hlavu ze na babu nehraju.

    OdpovědětVymazat