sobota 28. ledna 2017

VĚCI SE HÝBOU I BEZ NÁS (Míša)

Po odpočinku u jezera Malawi se vracíme zpět do Mahanga. Trošku jsem měla obavy, jestli se zde něco pohlo i bez nás, ale bylo to zbytečné – POHLO!

TRANSFER STUDENTŮ Z 1 SŠ NA 2
Francis, Violet, a Aden čekali týden a půl něž jim úřední šiml umožní přestup ze SŠ Utengule vzdálené  7 km od sirotčince na SŠ Jakaya vzdálenou 4 km. Tato formalita by mohla být v jiném světě než tomto skutečně jen formalitou, ale tady jsme v Africe. I kdyby to bylo celé opodstatněné, nic to nemění na tom, že to bylo otravné.  Díky pevným nervům sestry Epifanie se to však povedlo. Pozn.: Nemyslete si, že Francis, Violet a Aden čekali jen tak s rukama v klíně. Hbitě zastupovali právě odchozí kuchařku Marthu a vařili pro 20 svých „sourozenců“ v Centru,

 
Foto: Francis
ELIEZA KOPE JAKO BAGR
Pokud bych měla označit jen jednu věc, která mi tu dělá největší radost, byl by to tento nezlomný kopáč. Člověk má totiž občas tendenci nad jinou mentalitou lámat hůl, ale tento kluk nás ohromil všechny. Během našeho týdenního odpočinku téměř zdvojnásobil počet vykopaných děr, už jich má 13!

 
ROZĚHLA SE OPĚT STAVBA
Už by sice mělo být dávno hotovo, ale lidskému faktoru neporučíš, a to ani v „civilizovaném“ světě. Někteří dělníci se neosvědčili, jiní se osvědčili, ale střídají práci na naší stavbě s prací na vlastním domě. Nicméně teď jsou tady a už týden makají na našem. Omítáme sociálky.

ZNOVUNALEZENÍ KUCHAŘKY
Opět zásluhou sestry Epifanie máme po 14 dnech novou kuchařku, vlastně hned dvě. Violet a hoši nastoupili do školy, takže to přišlo v pravý čas. Jedna kuchařka je zdálky a jmenuje se Fausta. Ta druhá je Albertina. Upřímně řečeno, jak si v Tanzánii pletou R a L, má sama trošku problém vyslovit své jméno. Kuchařky budou nejen vařit, ale také se starat o zahradu a drobné zvířectvo. Doufáme, že se osvědčí stejně jako Martha. Držte nám palce neboť je to ULTRADŘINA – vařit na otevřeném ohni v 35 °C vedrech v poledne a večer 7 dní v týdnu pro 25 lidí za asi 1500 Kč měsíčně (což je i zde podprůměrná mzda) chce to opravdu dobré srdce.

Žádné komentáře:

Okomentovat