sobota 21. ledna 2017

Čtyřboj (Eliška)

K zmiňovaným odměnám na naší cestě patří dobrá zpráva, že partnerské školy i soukromí dárci v ČR byli opět velmi štědří (jen pro partnerské školy v Tanzánii máme přes 150 000 Kč) a čeká nás tedy spousta práce.
Čtyřbojem jsme nazvali naši cestu do 4 škol v okolí Mahanga (2 základní a 2 střední školy), které jsme objeli na nově pořízené motorce do sirotčince. Ačkoliv se v tento den konalo setkání ředitelů, všichni ředitelé z našich škol nás trpělivě čekali.
Střední škola Jakaya – partnerská škola ZŠ Fulnek, Nadace Penta. Škola, kterou navštěvují naše starší děti. Domluvili jsme se na koupi tanku na vodu a na výrobu lavic. Vodní tank jim pomůže k dostupnosti vody ve škole, neboť vodovod funguje v nepravidelných intervalech. A za lavice jsou velmi vděční, neb začíná nový školní rok a s ním přichází spousta nových studentů.
ZŠ Simike – partnerské škola ZŠ Uherský Brod. Tady nás čekalo milé překvapení. Domluvené opravy z minulého roku jsou dokončeny. Pro tuto školu máme k letošnímu příspěvku i dar partnerské školy z minulého roku, protože jej vloni nebylo vhodné investovat. Škola je ve velmi špatném stavu. Takže jsme pro začátek domluvili opravu jedné třídy a podle postupu prací budeme zvažovat další možnosti. Nové vedení školy také nasvědčuje tomu, že má touhu spolupráci prohlubovat.
ZŠ a MŠ Mahango – partnerská škola ZŠ Újezdec a MŠ Sluníčko z Ratíškovic. Výborná spolupráce s naší „domovskou“ školou, kam dochází děti z našeho sirotčince, trvá. Postupně se snaží dokončit budovu mateřské školy. V letošním roce darované peníze použijí na výrobu oken a dveří a jejich zapravení.

SŠ Utengule – Nadace Penta. Tato střední škola je od našeho sirotčince vzdálená 6-7 km. Přesto do ní spadají naše děti. Aby je uvolnili a naši studenti mohli chodit do bližší SŠ Jakaya, potřebujeme každý rok jejich souhlas. I proto jsme rádi, že jsme jim mohli na oplátku trochu pomoci i my. Ačkoliv nový prezident slíbil školám lavice pro všechny studenty, realita je zatím jiná a v této škole chybí přes 100 lavic. Díky naší podpoře si mohou nechat udělat dalších 10 nových lavic i se židlemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat