pátek 6. ledna 2017

Dospívající sirotci z Galuly a škola, kterou prošli (Míša)

Primární účel výletu je navštívit naše sirotky, kteří se o Vánocích sjeli na jedno místo - do domu matky Mama mkuu (matka představená naší spolupracující organizace). Galula je kouzelné místo nejen kvůli nádherné přírody a krajiny plné baobabů, ale taky kvůli toho domu, který už vychoval několik sirotků v krásné rodinné komunitě.

Veronika je už slečna. Právě nastupuje do 1. na SŠ. Se státnimi školami je to hrozná bída, proto dáváme dohromady možnosti, jak ji pomoci na privátní. Vypadá to, že s pomocí jejího bratra, který před nedávnem už začal vydělávat to dáme dohromady. Chtěla by být zdravotní sestrou.


Faraja právě čeká na výsledky ukončení SŠ. Velmi chytrý kluk, který chce být doktorem. Ale kromě toho, že je chudý jak kostelní myš a nemá žádné příbuzné, tak má po matce HIV :-(. Nicméně zatím to mezi jeho sny nestojí....bude pokračovat v nástavbě střední školy. Ale to už bude také něco stát. Čím víc to tady sleduji, tak skutečně nejdražší záležitost a při tom nejvíc potřebná je dobré vzdělání.


Deo dokončil licenci na řidiče - úspěšně! Chce pokračovat a být i mechanikem. Je to pohodový kluk, který by si v budoucnu rád postavil domek, vedle bibi, která ho vychovala. Umí dřít na poli, dokonce umí i anglicky. A to jeho řízení si příště vyzkoušíme.Ale oprvadu až příště, aby se na to mohl psychicky připravit. Ne on, ale David :-).

Vincent má před sebou poslední ročník SŠ, rozhodující věc. Aby mohl pokračovat na vysněného učitele, musí mít správné kombinace dobrých výsledků vybraných předmětů. Držíme palce


Pak jsme již tradičně navštívili místní školu. Celý projekt jsme museli kompletně znovu osvětlit, protože se tam vyměnilo celé vedení. Ale spoplupráce myslím bude stejně dobrá ne-li lepší. Nový pan ředitel přijal naši pomoc s nadšením a mnoho toho slíbil. A za 3 týdny vám napíši, jak to dodržel.Každopádně začal s  tím, že se naučí správně vyslovovat jméno partnerské školy Dubňany, které poslaly škole v Galule letos téměř 2 000 000 šilinků. Opět opravíme další třídu, pokud se nepletu tak už 4. v pořadí.
Takhle dopadla oprava VII. třídy opravované na loňské misi. Nyní je to příjemné místo.

A toto nás čeká letos. Doufáme, že budeme úspěšní stejně jako loni. To vše díky škole v Dubňanech.



Žádné komentáře:

Okomentovat